EUROPE DIRECT Zielona Góra

Zamiast klawisza Alt możesz użyć H

Aktualności

Kuchnia czeska. Ahoj! (2022-11-16)

 

Z okazji czeskiej prezydencji w Radzie UE kilkunastu zielonogórzan odkrywało smaki tradycyjnej kuchni naszych południowych sąsiadów. O tym, że flagowe czeskie dania to doskonały wybór na zimniejsze, jesienne wieczory przekonali się uczestnicy warsztatów.

Wielu osobom Czechy kojarzą się głównie z piwem i słodyczami. Kuchnia czeska ma jednak do zaoferowania znacznie więcej Jedzenie w Czechach charakteryzuje się bogactwem smaków, każdy posiłek jest sycący i konkretny.

Podczas warsztatów uczestnicy pod okiem szefa kuchni nauczyli się jak przygotować flagowe dania kuchni czeskiej. W menu znalazła się zupa kulajda - gęsta zupa grzybowa z jajkiem w koszulce oraz knedliki podane z gulaszem czyli klasyczne, jedne z najpopularniejszych dań obiadowych w Czechach.

Warsztaty zostały zorganizowane przez Punkt EUROPE DIRECT Zielona Góra w ramach promocji czeskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, która trwa od lipca do końca tego roku.


wszystkie

Obsługa i nadzór techniczny: IntraCOM.pl